2014-02-15

Penthouse egy liftaknában kialakított legkisebb helyiséggel

A helyszín Guadalajara,  Mexikó,  egy 238 nm2 alapterületű penthouse. Tervezője Hernandez Silva mexikói építész. A megbízás egy 15 emeletes régi ház legfelső szintjének kialakításáról szólt. A hetvenes években épült ház szerkezete lehetővé tette a falak mozdíthatóságát, az ablakok cseréjét így tágas, jól áttekinthető tér keletkezett. 

A pikantériája a történetnek egy liftakna, ami már használaton kívül állt. A tervező úgy gondolta, mindenképpen érdemes lenne hasznosítani, így elhelyezett ott egy mellékhelyiséget. Ebben nem is lenne semmi különös, de a helyiség padlója üvegből készült, így le lehet látni a liftakna mélyére.

Ötletnek persze nem rossz a biztonságos üvegpadló akár saját otthonunkban sem, de magasban nem ajánlott azoknak, akik tériszonnyal küzdenek.   




















A képek forrása: http://www.hernandezsilva.com

2014-02-14

Csíptess és világíts!

Nem kell messzire mennünk, amikor egyedi tárgyakat szeretnénk alkotni, az eredetitől eltérő funkciót ráhúzva használni, elég, ha saját háztartásunkban nézünk szét.  Ezt kissé túlozva írtam, hiszen design tárgyakat alkotni nem gyerekjáték. Mindenesetre jó ötlettár a környezetünk, a mindennapi életünk.

Szellemes ötlet és praktikus forma a fotókon látható csipesz formájú lámpa a svéd tervező Ola Giertz munkája. Az Oriva fantázianévre hallgató világító eszköz formáját a klasszikus ruhacsipesz ihlette, praktikumát pedig könnyed elhelyezhetősége, mozgathatósága adja.











A képek forrása:  http://shoeboxdwelling.com

2014-02-13

A mélyből a felszínre

Mintha egy robbanásszerű kitörés bolygatná meg a rendezetten soroló fa lapokat. Mintha a mélyből kerülne valami a felszínre. Mintha erős változás készülődne.

A képeken Jonathan Latiano amerikai művész installációja szemlélhető meg. Hullámok, szabálytalanság, élek, kitörés. Gondolatébresztőként próbál közvetíteni a világról, a változásról, a lehetséges következményekről.

Számomra erős érzelmeket és dinamizmust tükröznek a fotók, valamiféle "mindent" rengető változást sugallnak, ami fájdalmas is lehet.














A képek forrása:  http://www.contemporist.com

2014-02-11

A munka oltára otthon

A nem szokványosan megfogalmazott cím nem rejt mást, mint otthon kialakított, munkára alkalmas helyet, irodát, vagy akár csak egy "dolgozószögletet".

Saját tapasztalatból tudom, nem könnyű még nagyobb térben sem megtalálni azt a kisebb térrészt, ahol ki tud alakítani magának az ember egy olyan helyet, ahol tényleg minden körülmény adott a munkájához, esetleg kikapcsolódásként végzett tevékenységhez.

Tér, hely, fény, zajmentesség, megközelíthetőség, de a kellő elszeparáltság is fontos. Hirtelen ennyi, ami behatárolja a megvalósítást, illetve szempontként jelentkezhet. Számos tényező mellett természetesen, de nem elhanyagolható a látvány sem.























A képek forrása: http://firstclassbusiness.org
                          http://trendszine.com/interior
                          http://creativestreamblog.com
                          http://www.tiendasoxford.com
                          http://hotstyledesign.com

2014-02-10

Kerámiaburkolatok Dél-Alföldről

Amikor legelőször találkoztam a Pataki Tiles burkolatokkal, a színük varázsolt el. Bámulattal lapozgattam a fotók közt, alig tudtam betelni a látvánnyal. Később már egy újság lapjain is szembe jöttek velem a varázslatosra festett lapok, amihez persze cikk is tartozott. A készítőkről, otthonukról, elképzeléseikről, a technikáról, amellyel manufakturális keretek között készülnek az egyedi burkolatok. Pataki Mátyás ötvös iparművészből vált a kézműves csempekészítő technikák felélesztőjévé.

Az első darabok az intarzia mintás "Normann" csempék voltak, majd következtek az "Accent" és "Diamond" fantázianévvel bíró lapok. Elkészítésükhöz különböző mintázatú nyomódúcra van szükség. A még nyers agyagba belenyomják a minta negatívját, majd a kialakult mélyedést más színű agyaggal töltik ki. A csempelapokra kerülő máz, színezés csak kiemeli a mintát.  A folyamata nagyon sok munkát igényel, de a képeket nézegetve megéri a fáradság.

 A Pataki Tiles változatos "arcú", és színvilágú csempéi már a világhír felé haladnak.


Pataki Mátyás műhelyében







Az egyszínű csempék jó kiegészítői a mintás lapoknak

Arany, bronz, grünspan


Smaragd














Raku mázzal készített csempék






A képek forrása: http://hvg.hu/itthon/20130218_konok_magyarok_pataki_csempe
                          https://www.facebook.com/patakitiles?fref=ts