2014-03-15

Inspiráció textilre hangolva

A hangulatképek az idei frankfurti Heimtextil kiállításról biztosan ihletet adnak lakásunk kreatív "áthangolására". Új anyagok, technológiák, a tervezők kísérletezései, digitális technikák, a tisztaság, természetesség magasztalása, természetes színek, textúrák, hagyományos kézműves technikák - hímzés, szövés, kötés- újjászületése, gazdag textúrák, spirituális, autentikus, tradicionális ismertetőjegyek jellemzik a legfrissebb irányvonalat. 





































A képek forrása:   http://heimtextil.messefrankfurt.com
                            http://casa.abril.com.br
                             

Bútorok a jövőből

Pillanatképek egy bank belső terének berendezéséről. Mai, magyar példa, üvegszálas poliészterből készült funkcionális bútorok, melynek tervezője Dienes Szabolcs építész. 


A tervező játékosan, de nem alaptalanul "Salvador Dalí koncepciónak" nevezte azt a formai összekötést, térkapcsolatot, ami megjelenik a hatalmas térben. Az előcsarnokokat 30-40 méter világító gerenda fogja közre. Mintha Dalí "bajszát" látnánk a világító gerendák képében.



A feladat az volt, hogy futurisztikus, a jövőre utaló dolog szülessen meg a tervekben. A megrendelő valami újszerű ötletre várt, a körszerű elrendezés ötletét sugallták a tervező felé. Az első, szabadkézi rajz egy madárfészekhez hasonlatos forma volt, amelyből megvalósult a végleges bútor.

A bútorok mellett a központi helyen található egy tölcsért formázó építmény, amelynek fantázia neve "Tornádó tölcsér", melynek kb. 2,2 méter a törzsátmérője, a felső átmérője 0,8 méter, magassága 4,2 méter. Felülete rendkívül fényes, amit többszöri csiszolás eredményezett. A héjszerű, csavarodó forma kialakítása különleges technikát igényelt, hiszen az üvegszálas műanyag tulajdonságai nem engedték meg az egy tömbből történő megvalósítást. A térbe szintén a tervező saját ötlete alapján megvalósított lámpatesteket helyeztek el, amelyek peremébe egy-egy led szalag került, drimmelhető, RGB színben szabályozható változatban.




A részletek. 

A funkcionális, ergonómiailag jól megtervezett bútor egy részlete.

Az ülőbútorok tulajdonképpen tárgyalásra alkalmas egységek, melyek tóruszból kiinduló formája a látványon túl akusztikai szerepet is betöltenek. Az egységek asztal részébe különböző technikai eszközöket integráltak a könnyebb ügyfél kezelés, a szerződés megkötése érdekében. Mivel helyben adott a számítógép, a nyomtatás lehetősége, nem kell magára hagyni az ügyfelet a tárgyalás bizonyos pontján.


Az elemekből összeépített tölcsérforma részlete. Jól látszik a megmunkálás kiemelkedő minősége, szépsége.

A fotókon látható tárgyak jól bizonyítják, hogy kicsi országunkban is adott a lehetőség különleges, a design akár legfrissebb vonulatát követő tárgyak megalkotására. A létrehozás színhelyéhez pedig nem kell más, mint egy hajógyár.


Forrás: Dienes Szabolcs építésszel készített riport

2014-03-13

Ha tavasz, akkor kert!

Ahogy megjelennek az első napsugarak az udvarok kerítéslécein, máris elindul a legtöbb ember fejében a kert, az udvar megújításának terve. 


Valahogy így vagyok én is ezzel. Kedvenc tevékenységem egyike ilyentájt a kerttervezéssel, kertépítéssel foglalkozó szakirodalom böngészése, hátha rám talál olyan inspiráció, aminek nem tudok nemet mondani és indulhat a megvalósítás.





Tervezni saját magunknak is lehet, de segítséget kérhetünk profi szakemberektől is, ha lehetőségeink, terveink nagysága ezt engedi, kívánja. Érdemes tervező segítségét kérni, ha a kertünk  mérete, így a megvalósítás várható magasabb költsége is ezt indokolja.




Mivel tágas tér áll rendelkezésünkre, így a leendő kertünkbe több kerti objektum, kialakított funkció kerülhet. Ezek variációjából születhetnek meg a leginkább kreatív ötletek, több fej többet tud alapon. A tervezés segítség akkor is, ha tanácstalanok vagyunk kertünkkel kapcsolatban, vagy merészségünk okán jöhetnek az új megoldások.


Jöhetnek a tervezés kezdeti lépései! Jó, ha megbeszéljük a család tagjaival, esetleg egy papírra leírjuk, hogy milyen kertre vágyunk, mit szeretnénk kapni a kerttől, milyen funkcióknak feleljen meg, mennyit fogjuk használni és mekkora összeget szánunk a kialakítására. Szükséges ez, hiszen egészen más célokkal indul neki egy kisgyerekes család a kert megépítésének, mint egy idős házaspár.


A következő lépés egy pontos helyszínrajz készítése, amin megjelennek a méretek, a tájolás. Elengedhetetlenül fontos ez utóbbi adat is, hiszen ettől függ, milyen növények és hova kerülnek be leendő udvarunkba.


A jó tervező a növények kiválasztása, telepítése előtt felméri a talaj szerkezetét is. Mielőtt megtörténne az öntözőrendszer kiépítése, a burkolat kitűzése, fel kell mérni a talajban futó gáz-, víz-, áramvezetékeket, a tisztítóaknák helyét. Minden kert kialakításánál egyéni igények, akadályok jelentkeznek, amelyek megoldásához elengedhetetlen, hogy a tervező és a megrendelő között bizalmi viszony alakuljon ki.










Forrás:    http://homedesigni.com/
               http://www.dwellhomedecor.com/

               Nagy Csanád: Kertépítés mindenkinek
               Pannon - Literatúra Kft.