2014-02-08

Prizma

A fotókon látható tárgy nem más, mint egy asztal. Anyaga rozsdamentes acél keret, üveg és színes gumizsinórok.

A címben szereplő prizma megnevezés kissé megtévesztő, hiszen nem igazi prizmáról és a fénytörés jelenségéről van szó, hanem annak imitálásáról. Különböző látószögből nézve az acél kerethez rögzített zsinórok hullámozva, tekeredve eltérő térbeli formákat jelenítenek meg. Látványos képek következnek.













A képek forrása: http://www.prismtable.com

2014-02-07

Fények és formák

Az vitathatatlan, hogy a belsőtér kialakításánál nagyon fontos szempont a megfelelő világítás megválasztása, a természetes és mesterséges fény szerepe, aránya. Különböző, kiemelkedő jelentőségű tényezőket kell igazítani a kialakítandó helyiség paramétereihez annak érdekében, hogy ne váljon fénytelenné, színtelenné, nyomasztóvá, használhatatlanná az.

A világítással szemben támasztott igény például, hogy az adott helyiségben végzett feladathoz szükséges megfelelően pontos és gyors látást nyújtsa, gazdaságos legyen, a látási diszkomfort bizonyos keretek között maradjon.

Mielőtt nagyon tudományosra sikeredne ez a rövidke cikk és belemerülnék a  direkt és indirekt világítás rejtelmeibe, gondolatvonalat váltva arra térnék ki, hogy a felsoroltak és fel nem soroltak mellett nem szabad megfeledkezni a világítótestek, lámpatestek külső megjelenéséről sem. 

Ragadjunk is le ennél a témánál és a képek nézegetése közben ábrándozzunk arról, esetleg melyik az a forma, anyag, amelyet el tudnánk képzelni saját nappalink mennyezetén, oldalfalán.  

Akár party hangulatot is teremthetünk ezzel a világítótesttel, 
amely változatos  anyagból készülhet és a falra vetítődő fények 
változtatható, izgalmas formákat hozhatnak létre

                 
Tervező: Ricardo Garza Marcos


A felhasználó maga dönt a fény útjáról, nyitja vagy zárja a lamellákat. 
A variációk számos változatot engednek meg.
 Korlátot csak a kreativitás jelenthet




Mintha tányérok rejtenék a fényforrást


Egyszerűsége teszi megjelenését könnyeddé, elegánssá



Tervezők: Design-Jay&Momowani

Tervező: LZF Remedios Simon




A képek forrása:  http://www.dxtroy.com
                                    
http://www.yankodesign.com
                                    http://zeospot.com
                           http://www.furniii.com



2014-02-06

Ugrik, gurul, kúszik, mászik, avagy gyerek a lakásban



A szülők rémálma, hogy a gyermekük saját otthonuk berkein belül is megsérülhet. A lurkóknak pedig mozgástérre van szükségük, eléggé nehezen viselik a korlátozásokat. Sajnos nem minden család lakáskörülményei teszik lehetővé, hogy tágas, a gyerekek térigényeire szabott otthonban éljenek. 


A fenti gondolat jegyében az alábbi fotók nem egy szokványos teret mutatnak be. Úgy tűnik , hogy mindent a gyerekek mozgásigényére szabva alakítottak ki a házban. Az eredmény egy térbeli játszótér, amely látványos, elegáns, funkcióval bíró. 



A biztonságot azért bizonyos pontokon - például a hálós pihenő, ugráló felület mellett - megkérdőjelezem. Nekem hiányzik onnan egy védőkorlát. Vagy csak én vagyok túlzottan aggodalmas?  Egyébiránt engem meggyőztek a képek.



Egy funkcionális gyerekbútor is jó szolgálatot tehet. Csűröm - csavarom, gyűröm - kavarom és máris fantáziadús játékteret eredményez. Ha a fekete szín helyett élénk, telt színeket alkalmazunk, még a helyiség hangulatát is fokozhatja. Talán a képek nézegetése közben beugrik néhány ötlet, amelyet mindenki a saját otthonában alkalmazhat.























A képek forrása: http://trustmedesigner.com