2014-04-26

Gyerekvilág

Hong Kongban valósult meg Joey Ho tervezésében a fotókon látható fejlesztőház. Szülőket, gyerekeket egyaránt vár, lehetőséget adva arra, hogy a felnőtt néhány órára újra közelebb kerüljön a gyermekek világához.

Személy szerint engem nagyon vonz ez a gyermek közeli szemlélet. A téralakítás, a színek alkalmazása, az anyaghasználat, a tárgyak formavilága mind erősíti ezt. Egy játékos mesevilágot teremtett a tervező, kiegészítve a tanulás, fejlesztés lehetőségével. 


Természetes anyagok, színek, lekerekített formák töltik meg a teret.














A képek forrása: http://trends.archiexpo.com/

2014-04-25

Az első benyomás otthonunkról az előszobában

Az előszoba, a hall, a lépcső és környezete egy lakásban kevésbé kap figyelmet a legtöbbször, mint a többi lakóhelyiség. Pedig amikor belép valaki egy ajtón, meghatározó, milyen hatás, benyomás éri. 

Otthonunknak forgalmas helyei ezek, ahol a látványon kívül praktikus szempontokat is figyelembe kell vennünk kialakításukkor. Ügyelni kell arra, hogy a közlekedésre szolgáló helyiségek akadályoktól mentesek legyenek, semmi ne gátolja a mozgást. Sokan fordulnak meg belépéskor, így rendezettnek, áttekinthetőnek kell lennie. A forgalom miatt tartós, jól, könnyen tisztítható burkolatot kell választani. A balesetek megelőzése érdekében, különösen a lépcsők környékén megfelelő világítást kell választani. 

Az előszobában mindenképp úgy kell megvalósítani a helyet, hogy a belépőt üdvözölhessük, kényelmesen lehessen levetni a kabátot. Még a kicsi, zsúfolt helyiségekben is figyelni kell erre a téralakításra, a fogast beljebb, jól megközelíthető, elérhető helyen kell kialakítani, az ajtót pedig minden esetben hozzáférhetőnek kell tennünk, szabadon kell hagyni. Az ajtó mellett feltétlenül el kell helyezni egy villanykapcsolót.

 


Az ajtó közelében érdemes elhelyezni egy kisebb asztalkát, amire a belépő leteheti a kulcsokat, a behozott leveleket.



Az igénybevétel, a forgalom miatt sok piszok rákerül az előtér talajára, így körültekintően érdemes burkolatot választani. Az ajtó elé tegyünk nagyméretű lábtörlőt. A kőburkolat, az impregnált fapadló megfelelő burkolat. 




Gyerekeknek könnyebbé tehetjük az öltözködés viszontagságait, ha testi adottságaikhoz igazított bútorokat, fogast helyezünk el. Természetesen a játékos, színes motívumok, díszítő elemek is fokozzák a hatást.




Tehetünk szőnyeget is az előterünkbe, de érdemes könnyen tisztítható, mintás szőnyeget választanunk, ami rejti a rákerült piszkot, nem szembetűnő.


Régi bútorok felújítva, átszínezve hangulatossá teszik az előszobát.





Pakoló- és ülőfelület az öltözés megkönnyítésére.






Szerencsés esetben az előszobába az ablakon át természetes fény is bejut.


Ha a helyiség mérete megengedik, több cipőtárolásra alkalmas szekrényt is elhelyezhetünk.




Fiatalok biztosan szívesebben rendezik be a lakás belépőterét a fotón látható stílusban.






A képek forrása: http://adorable-home.com/
                          https://www.pinterest.com/pin/367676757049237220/
                          https://www.pinterest.com/pin/367676757049237214/
               

2014-04-24

MACSkaland

Avagy, hogyan járjunk kedvencünk kedvébe.   
Állatbolondok akár el is készíthetnek egy ilyen, vagy hasonló játszóasztalt.


A forma egyébként figyelemre méltó.






A képek forrása: http://www.decorationadvisor.com

2014-04-23

Tihany ablakai

Csak képekben. Szavak nélkül.  Tavasz, ahogy én láttam. Árnyék, napfény, kövek, nádtetők , ablakok és levendula illata között. Hagyomány és a ma találkozása. Sajátos szemszögből Tihany, egy magyar település, amely gazdag természeti adottságokban a Balatonba nyújtózkodó Tihanyi-félszigeten.