2014-04-18

Húsvét feketében és fehérben



A sötétség, világosság, a fény és az árnyék az élet, a természet egészének sarkalatos ellentéte és alapvető jelentőséggel bír. A fény és az árnyék legerőteljesebben a fekete és fehér színekkel fejezhető ki. E két szín ellentétes hatású, köztük még számos, a szürke árnyalatai és a színek világa léteznek.

A sötét és világos kontrasztjára, a fehér és fekete ellentétére épülő húsvéti dekorációkat próbáltam fotókon megmutatni. Kicsit más ez, mint a vidám, színeket felvonultató tavaszi díszítés, de a képeket nézegetve mindenki találhat olyan megoldást, ami jó a szemének, tetszik neki, esetleg meg is valósítaná. Egyszerű, akár elegáns, nem tobzódó, kiegyensúlyozott, ugyanakkor mégis hangulatos lehet a környezetünk, ha a fekete és fehér párosára építve hozunk létre részleteket otthonunkban így az ünnep kapcsán.



























A képek forrása: http://bucga.com/
                                   
http://www.caisak.com/
                                   http://herz-allerliebst.de/

2014-04-17

Textil és beton

Egyre erőteljesebb az igény a megújuló energiaforrások felismerésére, környezetbarát technológiák alkalmazására, a szerkezetek tömegének csökkentésére, az újrahasznosításra. Ezeknek a törekvéseknek a textilanyagok, textilszerkezetek alkalmazásával létrehozott régi-új anyagok is  megfelelnek. Ilyen anyag a textilbeton.

Jelentős kísérletek folynak arra, hogy a vasbeton szerkezetekben az acélt textilszerkezettel helyettesítsék. A textilbeton szerkezetek könnyűek, vékonyak, de ugyanakkor teherbíróak. A fotókon látható bútorok ezzel a technológiával készültek.





A rideg és a szemnek is kellemes anyag, a fa kombinációjából különleges tárgy született.



Jól érzékelhető az anyag vékonysága.



Íves formák.











Forrás: http://hu.wikipedia.org/
            http://arch.rwth-aachen.de/
            http://www.themethodcase.com/

2014-04-14

Tavasz a konyhában és az asztalon

Ha tavasz, akkor a zöldek, sárgák, sárgászöldek árnyalatai, virágok minden mennyiségben. Rügyező ágak, vagy rügyek nélkül, csak tekeredők, hagymások illattal, illattól mentesen, olyan színekben, amit csak a természet képes kikeverni.

Ha tavasz, akkor erdő, mező, udvar és gyűjtögetés. Bármi jöhet, ami megtisztítva, kicsit átalakítva, különleges formájú tálra, edénykébe, üvegbe téve díszít és hangulatot teremt körülöttünk.




Két, kedvenc hangulatfotóval kezdeném a sort. Én magam is gyakran teszek nagyon egyszerű vázába, vagy egy érdekes formájú üvegbe egy-egy rügyező, virágzó ágat. 

A színek nem harsányak, nem hivalkodók. A finom árnyalatokkal romantikus hangulatot teremthetünk.


Ez is kedvelt ötlet számomra. Ha van ablak a konyhában a lehető legjobb hely dekorálásra. Régi, talán már nem használatos poharak, üvegcsék alkalmasak arra, hogy csak egy-egy szál virágot beletéve az ablakunkba kerüljenek.



Sárgában virágokkal.



Szerintem a legegyszerűbb befőttes üveg is alkalmas vázának puritán hatást teremtve, de meg is bolondíthatjuk például spárga és tortapapír kombinációjával.






Citromsárga, fehér és citrom önmagában is étvágygerjesztő.






Itt a következő kedvenc fotóm. Én magam is birtokosa vagyok hasonló, igaz csak fehér fagyis kelyheknek. Ha már nem kerülnek az asztalra étkezésekkor, akkor hasznosíthatók a képen látható módon is.





Egyszerű üvegekben ágak és egy szál virág a tányérban. Egy vasárnapi ebédhez akár így is teríthetünk. A színek pedig variálhatók kedvünkre.


A zöld és a sárga színek párosításával igazi üde, vidám hatást érhetünk el.







Hagymás növények egy régi, zománcos edényben, virágok üvegpoharakban egy virágos terítő, színes székek. Ebben a környezetben csak kellemesen kezdődhet egy reggel.


Készen is vásárolhatunk dekorációs üzletekben díszítéshez alkalmas kiegészítőket, de ha kedvünk, időnk engedi magunk is készíthetünk egyedi darabokat. A legegyszerűbb színes papírok felhasználásával megvalósítani saját mintáinkat, kitalált formákat. 


Egyszerű vászon textilek, halványkék és fehér színek, máris megteremtettük a tengerparti hangulatot.


Mezei virágok és befőttes üvegek, ettől egyszerűbbet nem nagyon tudok elképzelni és a szolid megvalósítás ellenére nagyon otthonos.


Ha már tavasz, akkor búzafű! Bármilyen tálkába ültetett búzafű színfoltja lehet konyhánknak, az étkező asztalnak. Főleg, ha még virágokkal is variáljuk.












Egy különleges, élő asztal.



A képek forrása: http://www.digsdigs.com/
                                   
http://www.fashiondivadesign.com/