2014-02-21

A Grassalkovich kastély új arca

Finisbe érkezett a hatvani Grassalkovich kastély átalakítása. Márciusban megnyílik a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. A kialakítás végső munkálatai, a kiállítótér berendezése látható a képeken.

Családoknak, a vadászatot kedvelőknek tartalmas, akár egész napos szórakozási lehetőséget fog nyújtani a kastély és annak udvara. Természettudományos, vadászati, horgászati témájú gyűjtemények, interaktív kiállítások, kotorék-pálya, labirintus, impozáns étterem, trófea gyűjtemény, vadászathoz kapcsolódó művészeti témájú kiállítások várják a látogatókat.

Az épület pincéjében kap helyet a halászati kiállítás, de a vadászattal szorosan együtt említhető vadászebek is megjelennek a kiállítótér palettáján.



A fotó forrása:  6van.eu


Az eredeti fehér színtől eltérően a sárga, fehér és a spalettákon megjelenő zöld  kombináció
 lett az épület színe. A tető alatt kapott helyett a 4500 nm2 alapterületű épület gépészete.















A kastély kertje a város lakóinak mindig nyitva lesz áll, mint egy park.

A fotón egy fácán röpde látható háttérben az interaktív oktató- 

és játszótérrel, ahol kipróbálhatják a látogatók a lézeres lövészetet.









Gyermekjátszó is várja majd a látogatókat.


Lassan összeállításra kerülnek a vadászlesek.



A gyertyánok telepítése már megtörtént, gyors növekedésüknek köszönhetően
 1500 méter hosszú labirintusban lehet majd keresni a kiutat.


A labirintus, mögötte a kórház épülete.




A régi kazánház melletti torony körül egy 150 méter hosszú csúszda fogja

 repíteni a bátrakat a labirintus területére.



Barokk vadász konyha.


A konyha egy másik részlete. Lassan kialakulnak  a kiállítóterek. 



Halászati kiállítás  is várja majd az érdeklődőket.



A felújított szökőkút. 




2014-02-18

Színek és minták varázslatában


Marrakesh Marokkó délnyugati részén, az Atlasz-hegység lábánál fekszik. Egyike a négy Királyi Városnak. Festői látványt nyújt a reggeli napfényben a hegy láncolata. A város nevéből ered Marokkó, az ország elnevezése. Az arabok a várost Al Hamra, azaz "vörös város" néven is említik.

A bevezető gondolatot követően nem a város és Marokkó történelmi nyomairól és művészeti értékeiről szeretnék képeket felvillantani, hanem egy nagyon is mai építészeti produktumot, amelyben erősen megjelenik a művészet, a múlt, a hagyományok a jelen kor mellett. 

2010-ben épült a "Royal Mansour" luxus színvonalú szálloda és gyógyfürdő a Koutoubiai minaret közelében. A 3,5 hektáros területen fekvő szállodában 53 kétszintes apartman található, melyek szolgáltatásuk színvonala mellett megjelenésüket tekintve is kiemelkedő látványosságnak számítanak.

A hatáshoz több, mint 1500 marokkói kézműves munkája is hozzájárult. Meséljenek hát a képek a csipkés rácsozatról, a faragott cédrus díszítésekről, a geometriai mintákban  és színekben tobzódó burkolatokról, az ólomüveg ablakokról, a gyönyörű ezüst hímzésekről.

Lenyűgözve néztem a fotókat, sodort magával egy számomra titokzatosnak tűnő világ lenyomatának képe, az ott élt, élők gondolatvilágának, művészetének megtestesülése a tárgyakon, bútorokon, magán a berendezett téren keresztül.












































Forrás: http://www.royalmansour.com
            http://hu.wikipedia.org