2014-08-25

Őszi merengés az íróasztalok felett


Pár nap és újra itt a szeptember, ezzel együtt pedig az iskola kezdete. Az otthoni tanulásnak egyik elengedhetetlen kelléke a jól megtervezett, megfelelően kialakított íróasztal. 

A napokban megint bóklásztam néhány bútorüzletben, ahol bizony azt tapasztaltam, hogy nem mindig felel meg a széleskörű igényeknek az íróasztalok választéka. Az igaz, hogy pár év alatt a növekvő gyerek mellől kikopik az asztal és jöhet az újabb, a nagyobb méret, de azért azt a néhány év strapát bírnia kellene. Saját tapasztalat is mondatja velem, ritka esetben nincs gond. Sajnos sokszor kellett ragasztani, barkácsolni a leváló fogantyút, a leeső fiók előlapot.

Az említett tapasztalatok miatt is merem azt kijelenteni, hogy nem vakmerőség saját magunk által tervezett és egy jó szakember segítségével kivitelezett íróasztalt állítani a gyerekszobába. 

Figyelembe véve a hely adottságait, a gyerekszoba berendezésének stílusát, egyedi, akár a különleges igényeknek is megfelelő tárgy születhet.

Különösebben nem fűznék a képek mellé megjegyzést, a fotókon levő tárgyakról jól látszik, hogy több funkciónak is megfelelnek. Színük, formájuk, rejtett, vagy látható tároló rekeszeik mind a komfortosabb felhasználást teszik lehetővé. 



http://www.cobretti.be/


http://www.cobretti.be/


http://www.cobretti.be/


http://www.cobretti.be/


http://www.cobretti.be/


http://fab.com/


http://www.espasso.com/


http://www.espasso.com/


http://www.1stdibs.com/


http://www.1stdibs.com/


http://www.anthropologie.eu/


http://www.polyvore.com/


http://www.wharfside.co.uk/


http://www.wharfside.co.uk/


http://www.wharfside.co.uk/


http://www.flodeau.com/


http://www.visi.co.za/


https://www.etsy.com/






2014-08-24

Ékszeres tippek


Női mánia az ékszerek, bizsuk gyűjtögetése. Bevallom, éles szemmel vadászom én is az újabb, érdekes darabokat, viszont egy bizonyos mennyiség felett már gond a tárolás.

A címet kiegészíthettem volna még a következővel:

"Nem csak nőknek",

azonban ez megtévesztő lehetne anélkül a kiegészítés nélkül, hogy az alább boncolgatott témában a férfiakra, mint megvalósító, kivitelező erő van szükség.    

Komolyra fordítva, nézzünk meg a témát közelebbről!


http://browneyedbellejulie.tumblr.com/

Bedobozolva, fiókban tartva nehézkes a hangulathoz, ruhához éppen illő aktuális darab kiválasztása, így nem a legjobb megoldás. Ezért fogant meg az ötlet, hogy keresek néhány fotót esztétikus, praktikus, esetleg saját kezűleg is megoldható ékszertartó lehetőségekről. Nagyon sok példát találtam, de a legtöbb nekem nem tetszett. Számomra nem volt szép a kivitelezés, az anyaghasználat, rendezetlen káosznak tűntek bizonyos tárgyakon az ékszerek. így igyekeztem alaposan megszűrni az itt látható képeket. 

Nem feltétlen fognak ezek sem mindenkinek maradéktalanul tetszeni, de talán néhány ötlet okot ad arra, hogy ki-ki saját környezetéhez igazítva barkácsoljon egy számára hasznos és tetszetős megoldást. 


http://www.pinterest.com/pin/500040364849423515/

Leginkább képkeretek felhasználásával készült ékszertárolókat találtam. A különbség az ékszerek elhelyezésének lehetőségeiben rejlik. Faágak, drótok,hálók, textilek, akár csipkék is felhasználhatók, de akár perforált és a megfelelő színre fújt fém lemez, fa is. A Perfetti lemezekből kellően széles a választék, dekorációs célra is jól használhatók. 


http://www.pinterest.com/fionawassenberg/



https://www.etsy.com/


http://www.pinterest.com/pin/463237511642831437/


https://www.etsy.com/

A képkeretek szerkezetéhez hasonlóan dobozos keretbe is elhelyezhetjük díszeinket. A lehetőségekhez igazítva csak a képzelet szabja meg, milyen is legyen a tárolónk. Személy szerint a natúr anyaghasználat nagykövete vagyok, így javaslom, hogy ne használjunk harsány színeket a festéshez, hanem megőrizve a felhasznált fa eredeti voltát, természetes pácokkal kezeljük a felületet. 

Az ékszerek formája, színe már eredendően változatos, sokszor harsány, így egy erős színnel kezelt felületen már "zsongó" lenne a hatás, ami pedig ütheti az amúgy harmonikus környezet, például a hálószoba hangulatát, ahol elhelyezzük a tárolót.


http://www.shelterness.com/

A vintage manapság divatos hangulatához igazítva nekem nagyon bejön ez a régi, kissé kopottas sütőforma, mint ékszertartó a mellé elhelyezett üvegekkel együtt. 


http://www.lushome.com/

Kigombolom, begombolom, rágombolom, illetve ráhelyezem.    Jópofa ötlet!


http://www.lushome.com/

Egy lámpabura, ami helyet ad az ékszereknek is ügyelve azért a biztonságos, balesetveszélytől mentes tárolásra.


http://sincerelyyoursjamie.wordpress.com/

Mint minden képsorban, itt is akad kedvenc megoldás és történetesen ez a faágas az.


http://fab.com/

Képkeret és faág kombinációja is tetszetős ötlet, de ügyelni kell az arányokra. Ha nagyon nagy az ág a kerethez képest, sutának hat az összkép, pedig a jól eltalált méretekkel egy remek díszítő eleme lehet a térnek ez a megoldás.

Amire szerintem még figyelni kell, ha valaki azon gondolkodik, hogy megvalósítaná ezt, hogy ne tegyünk túlzottan sok ékszert az ágakra, mert az is elnyomja a tárgyat. Azt hiszem, ez a tipp az, amely túl azon, hogy funkcióval bír, nagy részben díszít is, ha figyelmesen készítjük el. 
Másik kedvenc!   


http://rotatorrod.com/

Itt a harmadik, nekem nagyon tetsző ötlet! Egyszerű, semmi fakszni a dologban! Igaz, ha nem a legszélső gyűrűt, karkötőt szeretnénk leemelni, akkor mozdítani kell az egész a sort, ami körülményes is lehet, de láncok esetében ez nem gond.


http://ispydiy.com/

A vállfa új élete. 


http://showmecute.wordpress.com/

Egy korábbi bejegyzésben virágcserepek felhasználásával már mutattam fotót madáritatóról. Ez a megoldás pedig praktikus ékszertartó lehet kisebb cserepek és nagyobb méretű alátétek felhasználásával .

( Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy akár gyümölcstároló is lehetne ez a darab.   )


http://showmecute.wordpress.com/


http://www.pinterest.com/pin/273523377341441399/

Sk is kivitelezhetők ezek az egyszerű pácolt fa tartók. A nehézség a "láb" kialakításában lehet, de nem kell mindenképp hajlítottnak, ívesnek  lenni, lehet az szögletes megoldás is.


http://www.pinterest.com/pin/100908847871760441/


http://www.pinterest.com/pin/458311699552685535/


http://www.pinterest.com/pin/381820874628610619/

A történet végére pedig álljanak itt ezek a régi könyvek, amelyek közé néhány nyakéket rejtve igazán sajátos hangulatot varázsolhatunk magunk köré.