2014-07-25

Titkok a hálószobából


Ha most zaftos pletykára számítottál a cím alapján, akkor tévúton jársz.   A képsor végén azonban elárulok néhány titkot, amivel praktikusabbá, kényelmesebbé teheted  hálószobád.

Az előző íráshoz kapcsolódva a férfias lakás ellentéteként szeretnék megmutatni néhány fotót egy hálószobáról, ami finoman visel magán nőies jegyeket visszafogott színei ellenére. Nem harsány, nem hivalkodó, nem csipkés, csillogó hanem apró részleteiben izgalmas, kellemes a szemnek. 

Itt is keveredik a modern és a régi a bútorokon, más tárgyakon keresztül, de összességében friss. 



Mi tükrözi egy nő stílusát eben a térben? Érdemes elidőzni a szemnek a falak díszein, a grafikákon, nyomatokon, a vázába helyezett virágokon, az ágynemű mintájának pöttyös részletén, az ágy mellett és a gardrób területén levő bútorokon. 




Azért megjelenik a férfi is a nyitott tárolóban ruháin, az asztalkára tett pénztárcán keresztül. Az aszimetriát, ami az ágy két oldalán két különböző pakoló felületben, szekrény és asztal képében jelenik meg, talán mindkét nemre ráfoghatnánk.
















A képek után jöjjenek a beígért titkok a hálószobából a teljesség igénye nélkül. 

A hálószoba a lakás menedéke. Az a hely, ahol elbújhatunk, visszahúzódhatunk a napi tevékenységeinkből kedves tárgyaink között. Funkcióját tekintve sokrétű, hiszen intim életünk tere, lehet dolgozószoba is egyben, de egy második nappali is.

Ha lehetőség van arra, hogy csak hálószobaként használjuk, akkor kevés bútor is elegendő, a fő szempont a kényelem, a stílus pedig szabadon választható. Kerülhet ide baldachinos ágy, saját tervezésű fekvőhely, de akár a földre fektetett matrac is megteszi, ha igényeinknek megfelelő.

Ha a munkának is jut szerep a hálószobában, akkor természetesen más bútorok is megjelennek ebben a térben. Az ágyat akár el is rejthetjük. Figyelni kell a színek és a fények  kialakítására, hiszen ebben az esetben már az éjszakai pihentető funkció mellett a nappali szerepkörnek is meg kell felelnie mindezeknek.

A különböző színekkel különböző hatást kelthetünk. Ha jut idő a reggeli lustálkodásra, nem vagyunk korán kelők, akkor fontos lehet a szoba reggeli hangulata. Ha a nagy ablakok, a megfelelő tájolás lehetővé teszi,  a beáramló fény, vagy éppen a fényszegényebb reggel erőteljesen befolyásolja a nap indítását. 

Fokozhatjuk a fény hatását, ha például a rózsaszín, vagy a sárga árnyalataira festjük a falat. A zöld és a kék színekkel ennek ellentétét érhetjük el, mivel hűvösebbé, nyugodtabbá teszik a környezetünket. Ha kedveljük a tiszta fehér falakat, akkor a világos színekre jellemző térnövelő hatása mellett fontos az is, hogy nagyon jó alapot ad az élénk, mintás huzattal borított bútoroknak. 

Arra azért ügyeljünk, ha a pihenésen kívül más célra is használjuk a hálót, a túl élénk színek vibrálóvá, mozgalmassá, lüktetővé teszik a teret, hatásuk kedvezőtlen a bent tartózkodóra munka közben.

Ha igazán pihentető, felüdülést, megnyugvást adó környezetre vágyunk, nyúljunk bátran a lágy színekhez, a meleg, világos, természetes tónusokhoz, mint a dohány és a méz színei, árnyalatai, a terrakotta tónusai.

A kényelem hatása fokozható a megfelelő padlóburkolat kiválasztásával. Akik nem kedvelik a szőnyegpadlót, azok próbálkozhatnak fapadlóval, parafával, laminált lapokkal, de érdemes ezek felületére egy-egy puha, a környezettel színben harmonizáló kis szőnyeget helyezni, amitől minden padló melegebb hatású, puhább, színesebb lesz.




A képek forrása: http://www.avenuelifestyle.com/

Legénylakáskorszak

A fiú felcseperedik, idővel férfivá válik és elérkezik az életében a szülőktől való leszakadás egyenes következménye, azaz önállóan szeretne élni a saját maga által formált környezetben. Bekövetkezik tehát a "legénylakáskorszak". 

Le merem fogadni, hogy a legtöbben a kifejezés hallatán rendezetlen, szedett-vedett tárgyakkal, bútorokkal berendezett lakást, rumlis környezetet, mosatlantól hemzsegő konyhát képzelnek maguk elé. 

Meglehet, hogy ilyen is van, de ennek pontosan ellentéte is létezik, ahol a belső tereket a rend, a rendezettség, a harmónia, valamiféle férfias stílusvilág uralja. Visszafogott színek, fehér, szürke, fekete, kékes, fémes árnyalatok, néhány kedvenc tárgy, talán még sok könyv is. 

Természetesen felszínesen határoztam meg csak a legénylak jellemzőit, ettől azért az ügy bonyolultabb. A szöveg után "átadok" néhány fotót egy férfiember lakásáról. Tessék nyugodtan elmerengeni, esetleg terveket szövögetni!   




Sok fény, fehér és szürke, foltokban színek jellemzik a nappali terét.



Néhány kedvenc tárgy.




Az egész térben a retro és a modern "hangulat-keveredése" figyelhető meg.


A tervezés, megvalósítás során a cél a tér növelése volt. Lehetőség szerint megszüntettek minden fölösleges falat, hogy nagyobb, nyitottabb tér keletkezzen.



























A képek forrása: http://freshome.com/