2014-09-03

Egzotikus életérzés


Túlzó kifejezésnek tűnhet a cím, de miért is ne!? 

Biztosan sokan ismernek kedvtelésből utazó vándorembereket, kalandvágyó, az ismeretlenre éhes utazókat saját környezetükben is, akik egy-egy útjukról mindenféle kincset hoznak haza otthonukba. Róluk, nekik és a messzi tájakat olvasmányokból, fotókról ismerőknek, az egzotikumot szeretőknek mutat meg néhány otthontippet a fotók sora. 

Nem titkolt szándékom az is, hogy az ősz kezdetén előcsaljak néhány emléket képnézegetés közben a nyár melegségéből. 

A kitartóak pedig a bejegyzés végén néhány illusztráció segítségével megtudhatják, honnan szerezhetnek be tuti egzotikus hatást keltő tárgyakat, amelyeket felhasználva maguk is könnyen meleg, otthonos enteriőrt alakíthatnak ki.

A  zárókép pedig egy olyan példa lesz, amit én magam nem szívesen alkalmaznék, de meglehet, ellenkezve az én véleményemmel, néhány bevállalós lakásalakító igen.  



http://www.sarahsarna.com/

Sötét, faragott bútorok, fémes csillogás együtt a luxus hatását keltve teremti meg az otthonos légkört.


Szándékosan nem megyek bele az egzotikus stílus tájak szerinti kategorizálásába és elemzésébe, hiszen az általam felsorakoztatott képek sem rendszerszerűen jelennek meg itt. 

Említés szintjén csak annyit, mivel minden táj sajátos szín- és formavilággal rendelkezik, így teremthetünk afrikai, indonéziai, indiai, de Japán Zen hangulatvilágú miliőt.




http://www.lexington.com/

Természetes anyagok használata a bútorok kialakításánál, a szőnyeg anyagában, néhol egzotikus minták jelennek meg ebben a térben.



http://www.decoist.com/

Afrikai kosarak a falon.


http://www.decoist.com/

Akár egy-egy utazás alkalmával tulajdonunkba került tárgyat is beilleszthetünk a már meglévő, modern formavilágú bútoraink közé is megteremtve a vágyott stílust.



http://www.decoist.com/

Természetes anyagok, sötét színek a fürdőszobában is.


Remek eszköz a fal dekorálása, egzotikus mintázatú tapéta használata a lakásban. Természetesen csak kisebb falfelületen, egy-egy hangsúlyos pont létrehozására érdemes az erős, esetleg harsány mintázatú "falruhákat" alkalmazni, nehogy lehangolóvá, vibrálóvá váljon a belső tér. Az sem mindegy, milyen motívummal díszített, milyen színeket felsoroltató tapéta milyen formájú, színhatású tárgyak közegébe kerül. Fontos tehát az összehangolás!

Íme néhány variáció tapéta, poszter mintázatára:


http://www.wallpaperup.com/


http://www.colourbox.com/


http://www.shutterstock.com/



Ígéretemhez híven pedig ajánlok egy üzletet, ahol széles választékból megtalálhatjuk a kedvünkre illő lakásdíszítő eszközt a tapéták, a lakást díszítő textilek, szőnyegek, szőrmék felhozatalából. 

A Bambuszmánia (Cím: Budapest XIII. kerület, Róbert Károly krt. 54-58.) kínálatának újdonságaiból választottam ki a következő képeket.



http://www.bambuszmania.hu/

Itt megjegyezném visszakapcsolva a korábban említett különböző egzotikus stílusra, hogy az állatmintás kiegészítők az afrikai stílus legfőbb jellemzői.


http://www.bambuszmania.hu/


http://www.bambuszmania.hu/


http://www.bambuszmania.hu/


http://www.bambuszmania.hu/


http://www.bambuszmania.hu/


http://www.bambuszmania.hu/


http://www.bambuszmania.hu/



http://www.bambuszmania.hu/


http://www.bambuszmania.hu/

Elérkeztünk az utolsó fotóhoz, így fel is teszem a kérdést: 

Ki meri bevállalni és miért az alábbi megoldást?   



Én személy szerint nem szívesen próbálnék meg lazítani az ilyen  domináns mintázatot viselő környezetben. Ha valaki mégis otthona díszítőjévé választaná ezt, vagy az ehhez hasonló megoldást, nagyon körültekintően illessze a többi tárgyat a térbe, mert nem bír már el a hatás több, csak kicsit is hangsúlyos elemet. Könnyen ízléstelenné válhat az, amit eredetileg nem annak szántunk.