2014-03-04

Egy japán óvoda élete képekben

Világos, fénnyel telt, természetes anyagok felhasználásával kialakított környezetben, játszhatnak ennek a japán óvodának a csemetéi. Itt tényleg minden a gyerekekről szól, hozzájuk igazított. Különösen jó ötletnek tartom a "rajszobát", ahol a fal teljes felülete rendelkezésre áll a kreatív alkotáshoz.
















A képek forrása: http://www.yellowtrace.com.au/
                           http://www.archdaily.com/

2014-03-02

Ősi kövek nyomában


A Stonehenge  - "Függő kövek" - hatalmas kőtömbökből álló építménye Dél-Angliában, Salisbury fennsíkján található. Feltételezhetően i.e. 19-16. század közötti időszakban hozták létre építői, az újkőkor és bronzkor elején. Lenyűgöző ezeknek az óriási köveknek a hatása és nem engedi nyugodni a gondolatot eredetükről, történetükről. 

Ezek a nagyméretű, durván megmunkált kövek a megalitok. (gör. megasz-nagy, lithosz-kő) A kelta kultúrában menhirnek nevezik az oszlopszerű megalitokat. Az ún. cromlechek tulajdonképpen csillagvizsgálók voltak, amelyek segítségével a Nap, a Hold, a bolygók, csillagok mozgását tudták megfigyelni, követni. 

Megfelelő technikai segítség híján hogyan is jöhettek létre ezek az építmények? Valószínűsíthető, hogy több ezer ember több évtized alatt egy kultikus folyamat részeként hozta létre mindezeket. Természetesen több elmélet született évszázadok alatt a nagy kőtömbök térben elfoglalt helyét illetően, ahogy Stonehenge rendeltetésével kapcsolatban is. Inigo Jones, egy 16.században élő építész például a római civilizáció emlékének tekinti, a néphit pedig a kelta papokkal kapcsolatban tesz említést róla. A legvalószínűbb azonban az, hogy az évszakok váltakozásához kapcsolódóan csillagászati óraként, ősi ünnepek kultikus színhelyeként szolgált. 

Három népcsoport küzdelmes munkájának eredménye a Stonehenge kőgyűrűje. Az első megalitrakók a Windmill Hill- kultúra képviselői voltak, akik i.e. 3000 körül telepedtek le Dél-Angliában. Hatalmas, kör alakú árkot ástak, amelynek mentén töltést emeltek. Egy 12 méter széles bejáratot hagytak az északkeleti pontján az építménynek. A kör közepéből a bejárat felé nézve a nyári napforduló idején a Sarokkő csúcsa alatt felbukkant a felkelő Nap, majd ahogy bekövetkezett a napforduló, a kő csúcsára ült.

A következő nép a halottaik mellé harang alakú ivóserleget fektető harangedény-kultúra népe volt. Mintegy 100 évig  dolgoztak a kultikus helyen. A megalitok első csoportját ők állították fel. A 82 darab kékkövet a Prescelly-hegységből, körülbelül  400 kilométeres távolságból szállították az építményhez. Úgy állították fel a köröket alkotó köveket, hogy azok a kör sugara mentén álljanak.

A harmadik népcsoport a wessex kultúra népe, i-e.1700 környékén érkezett a területre. Ez a kereskedő nép is csaknem 100 évet tevékenykedett a kolosszus építésén. A kör középpontja köré patkó alakban 5 hármaskövet, trilitet, a kapuk köré 30 darab kisebb méretű hármaskövet emeltek, amit fedőkövekkel kötöttek össze. Így alakult ki a a már csak töredékében látható körgyűrű.

Az építmény bizonyíték arra, hogy az i.e. 16-15.században élők jelentős tudást birtokoltak a matematika, a csillagászat tudományának területéről. Nem elhanyagolható az az eszme sem, ami vezérelte az egymást követő népcsoportokat generációkon át arra, hogy az elődök által megkezdett építményt be kell fejezni az ismereteket egymásnak átadva.








Nyári napforduló




Új látogatóközpont 2013.

A Stonehenge 17. századi ábrázolása



Légifelvétel


Forrás:    Barangolás az ősi kultúrák világában Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.
               http://en.wikipedia.org/wiki/File:Heelstone.JPG
               http://goista.com/