2014-11-11

Márton napi hangulatkép Hollókőről

Szombaton egy rövidke sétát tettem családommal Hollókő házai között. Az ófaluban éppen Márton napi vigasságok zajlottak. A leglényegesebb ebből a szempontból a libazsíros kenyér, a tea és a forralt bor volt. ;-)

A fotók többségén Szent Márton nevét viselő kápolna látható. Szent Márton püspöknek Magyarországon is jelentős kultusza alakult ki, mivel feltehetően Szombathelyen született.

Ma van november 11., Márton napja. Márton nap az ősz és a tél évszakok váltásának határán van, ehhez pedig hozzátartozik, hogy őseink minden nagy változás kezdetekor áldozatokat mutattak be. 

Ilyenkor hízott libákat áldoztak fel a pogány időisten számára. Ezen a napon régóta szokás volt ludat vágni. Ettől az időponttól kezdve ugyanis már levághatók voltak a baromfiak, amelyeket nem akartak télen tartani, etetni tovább.

Volt egy mondás is, miszerint:

"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." 

A középkorban Márton napjával kezdve egy 40 napos böjt következett az emberek életében. Ez a szokás Európa-szerte jellemző böjti időszak volt, csakúgy, mint a farsang és húsvét közötti böjt.

Országszerte ilyenkor nagy lakomákat szerveztek és a zsíros libahúst újborral öblítették le. 






A kis kápolna ajtaja


Veretes díszítés



Hízott libák az egyik hollókői ház udvarán




Forrás: Balogh Júlia  Szent Mihály havától Kisasszony haváig
             Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.      

2014-11-10

A függöny ezer arca

A textilek nélkül elképzelhetetlen egy élettér otthonossága. A lakberendezésben nagyon sok múlik a formák, a színek összhangján, az anyagok színén, minőségén, azon, ahogyan tálaljuk a lakásunk különös, de nagy jelentőséggel bíró ruháját.

Széles a skála a piacon kész termékekből, függönyökből, ágytakarókból, díszpárnákból, szőnyegekből egyaránt, de méterre kapható textíliából is válogathatunk kedvünkre. Aztán mi magunk készíthetjük el otthonunk díszeként a megálmodott textiltárgyat.

Válogattam néhány fotót a szememnek nagyon kedves textiltermékekből, főként függönyökből, amelyek Christian Fiscbacher nevét fémjelzik. A név maga egy termékmárka, de egyben egy 200 éves múltra visszatekintő svájci családi vállalkozást is takar. A lakástextil piacon menthetetlenül jelen van generációk óta, a világ minden táján megtalálhatjuk termékeiket.

Ezeknek a textileknek fontos jellemzője az elegancia, a stílus, a tradíció. Ahogy a következő fotók is mutatják, igazán különleges hangulatot nyújtanak az egyedi kivitelezésű, harmonikus színvilágú, minőségi textíliák, növelve a belső tér összhangját, hangulatát.

Akik pedig kitartóan böngésznek a cikk sorai között, azoknak a  képeket követően néhány - függönyök kiválasztására, elhelyezésére vonatkozó - általános tipp, ötlet zárja az írást. 




Kedvencem ez a szőnyeg színvilágát és mintáját tekintve egyaránt. 















Minden hangulathoz, stílushoz találhatunk megfelelő mintázatot, színt.







Már említettem, mennyire széles az a függönyanyag skála, amiből választhatunk, így érdemes néhány szempontot figyelembe venni, mielőtt meghozzuk a végleges döntést.
Amikor kiválasztjuk a megfelelő függönyanyagot, ügyeljünk az arányokra. Kicsi ablakos, kisebb méretű helyiségbe ne tegyünk nagymintás anyagot. Ha az ablakunk magas, keskeny, hosszúkás formájú, akkor nem érvényesülnek jól a nagyon apró minták a textilen. Ügyeljünk arra is, hogy az ilyen arányú ablakra nem illik a keresztbe csíkos minta sem, eltorzítják az ablak formáját.

Annak érdekében, hogy több fény jusson be a szobába, ki is köthetjük oldalra a függönyünket. Ehhez sokféle módszert használhatunk, bojtok, rojtok, színes, díszített, vagy éppen díszítés nélküli szalagok is szóba jöhetnek, vagy a függöny saját anyagából is készülhet egy összefogó pánt, amit a falhoz rögzíthetünk.

Egy korábbi bejegyzésben összegyűjtöttem néhány szép képet az említett függöny összekötőkről.


Sokan szívesen használnak fel újra régi, valahol fellelt textilt is a lakásuk díszítésére. Érdemes nyitott szemmel járni és a tetszetős, feltűnően ütős anyagokat begyűjteni. Nem biztos, hogy álmaink függönyének, díszpárnájának anyagát pont ott találjuk meg, ahol számítunk rá. 

Erre van egy történetem. Egy kedves ismerősöm szobájának ablakán egy ágyneműhuzatból képzett függöny található és be kell valljam, akárhányszor néztem rá ottlétem alatt, mindig megjegyeztem, hogy ez mekkora ötlet volt és mennyire borzasztóan jó az az anyag! 

Ide kapcsolnám és egyben zárnám is az ötletelések rövid sorát, hogy ha találunk egy anyagot, ami nagyon tetszik, de hosszabb, mint amire szükségünk lenne, nyugodtan tegyük úgy fel az ablakra, hogy leomoljon a földre. Nehezebb textilek esetén ez különösen ajánlott, szép látványt érhetünk el vele és akár a hidegtől is jobban véd.



A képek forrása: http://www.fischbacher.com/
                            http://www.amento.hu/