2014-03-15

Bútorok a jövőből

Pillanatképek egy bank belső terének berendezéséről. Mai, magyar példa, üvegszálas poliészterből készült funkcionális bútorok, melynek tervezője Dienes Szabolcs építész. 


A tervező játékosan, de nem alaptalanul "Salvador Dalí koncepciónak" nevezte azt a formai összekötést, térkapcsolatot, ami megjelenik a hatalmas térben. Az előcsarnokokat 30-40 méter világító gerenda fogja közre. Mintha Dalí "bajszát" látnánk a világító gerendák képében.



A feladat az volt, hogy futurisztikus, a jövőre utaló dolog szülessen meg a tervekben. A megrendelő valami újszerű ötletre várt, a körszerű elrendezés ötletét sugallták a tervező felé. Az első, szabadkézi rajz egy madárfészekhez hasonlatos forma volt, amelyből megvalósult a végleges bútor.

A bútorok mellett a központi helyen található egy tölcsért formázó építmény, amelynek fantázia neve "Tornádó tölcsér", melynek kb. 2,2 méter a törzsátmérője, a felső átmérője 0,8 méter, magassága 4,2 méter. Felülete rendkívül fényes, amit többszöri csiszolás eredményezett. A héjszerű, csavarodó forma kialakítása különleges technikát igényelt, hiszen az üvegszálas műanyag tulajdonságai nem engedték meg az egy tömbből történő megvalósítást. A térbe szintén a tervező saját ötlete alapján megvalósított lámpatesteket helyeztek el, amelyek peremébe egy-egy led szalag került, drimmelhető, RGB színben szabályozható változatban.




A részletek. 

A funkcionális, ergonómiailag jól megtervezett bútor egy részlete.

Az ülőbútorok tulajdonképpen tárgyalásra alkalmas egységek, melyek tóruszból kiinduló formája a látványon túl akusztikai szerepet is betöltenek. Az egységek asztal részébe különböző technikai eszközöket integráltak a könnyebb ügyfél kezelés, a szerződés megkötése érdekében. Mivel helyben adott a számítógép, a nyomtatás lehetősége, nem kell magára hagyni az ügyfelet a tárgyalás bizonyos pontján.


Az elemekből összeépített tölcsérforma részlete. Jól látszik a megmunkálás kiemelkedő minősége, szépsége.

A fotókon látható tárgyak jól bizonyítják, hogy kicsi országunkban is adott a lehetőség különleges, a design akár legfrissebb vonulatát követő tárgyak megalkotására. A létrehozás színhelyéhez pedig nem kell más, mint egy hajógyár.


Forrás: Dienes Szabolcs építésszel készített riport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése