2014-03-13

Ha tavasz, akkor kert!

Ahogy megjelennek az első napsugarak az udvarok kerítéslécein, máris elindul a legtöbb ember fejében a kert, az udvar megújításának terve. 


Valahogy így vagyok én is ezzel. Kedvenc tevékenységem egyike ilyentájt a kerttervezéssel, kertépítéssel foglalkozó szakirodalom böngészése, hátha rám talál olyan inspiráció, aminek nem tudok nemet mondani és indulhat a megvalósítás.





Tervezni saját magunknak is lehet, de segítséget kérhetünk profi szakemberektől is, ha lehetőségeink, terveink nagysága ezt engedi, kívánja. Érdemes tervező segítségét kérni, ha a kertünk  mérete, így a megvalósítás várható magasabb költsége is ezt indokolja.




Mivel tágas tér áll rendelkezésünkre, így a leendő kertünkbe több kerti objektum, kialakított funkció kerülhet. Ezek variációjából születhetnek meg a leginkább kreatív ötletek, több fej többet tud alapon. A tervezés segítség akkor is, ha tanácstalanok vagyunk kertünkkel kapcsolatban, vagy merészségünk okán jöhetnek az új megoldások.


Jöhetnek a tervezés kezdeti lépései! Jó, ha megbeszéljük a család tagjaival, esetleg egy papírra leírjuk, hogy milyen kertre vágyunk, mit szeretnénk kapni a kerttől, milyen funkcióknak feleljen meg, mennyit fogjuk használni és mekkora összeget szánunk a kialakítására. Szükséges ez, hiszen egészen más célokkal indul neki egy kisgyerekes család a kert megépítésének, mint egy idős házaspár.


A következő lépés egy pontos helyszínrajz készítése, amin megjelennek a méretek, a tájolás. Elengedhetetlenül fontos ez utóbbi adat is, hiszen ettől függ, milyen növények és hova kerülnek be leendő udvarunkba.


A jó tervező a növények kiválasztása, telepítése előtt felméri a talaj szerkezetét is. Mielőtt megtörténne az öntözőrendszer kiépítése, a burkolat kitűzése, fel kell mérni a talajban futó gáz-, víz-, áramvezetékeket, a tisztítóaknák helyét. Minden kert kialakításánál egyéni igények, akadályok jelentkeznek, amelyek megoldásához elengedhetetlen, hogy a tervező és a megrendelő között bizalmi viszony alakuljon ki.










Forrás:    http://homedesigni.com/
               http://www.dwellhomedecor.com/

               Nagy Csanád: Kertépítés mindenkinek
               Pannon - Literatúra Kft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése