2014-05-16

Gondolatok az étkezőasztal mellől


A család együtt eltöltött idejének fontos része a közös reggelik, ebédek, vacsorák pillanata, fűszerezve beszélgetésekkel.  Színhelye nem más, mint a lakás egyik központi része, az ebédlő, vagy konyha - ebédlő helyisége.

Mivel otthonaink mérete eltérő, így ennek a közösségi térnek a paraméterei is különbözőek lehetnek. A számszerű adottságok pedig meghatározzák a hely kialakítását, a berendezést, a benne elhelyezett bútorok méretét.


Sokan vannak, akik esküsznek az egy légtérben levő konyha és étkező megvalósításra. Ebben az esetben azonban körültekintően kell megtervezni a lakás, a családi ház szellőztető, szagelszívó rendszerét.




A főzés közben keletkezett szagok terjedésének megakadályozására jó megoldás a különálló étkező, amely kapcsolódik a konyhához és célszerűen a nappalihoz is. A főzés tevékenysége közben egy levegőzsilippel zárható a helyiség a szagok terjedésének megakadályozására, majd annak befejeztével, tálaláskor, étkezés közben pedig megnyitható, így bővítve a teret.

Ha a háziasszony még tevékenykedik, megfelelő elrendezés esetén még láthatja is az ebédlőben helyet foglalókat. A külön étkezőben az anyuka felügyelete mellett akár tanulhatnak, foglalatoskodhatnak is a kisebb gyerekek. Ebben az esetben az étkező a nappali terét, funkcióját növeli.


Kisebb lakásoknál helyet takaríthatunk meg, ha a nappaliban valósul meg az étkezőhely kialakítása. Konyha és ebédlő közötti ajtókapcsolat rabol a területből, helyette jól alkalmazható egy tálalóablak nyitása.

A funkcionalitáson túl fordítsunk figyelmet az ebédlő tervezésekor a stílusra, a hangulatra, ami nem szakadhat el lényegesen az élettér többi helyiségétől. Nem érdemes bútorokkal zsúfolt, szabad mozgást akadályozó teret formálnunk, inkább  a célszerűség, praktikum elvét tartsuk szem előtt a berendezésnél. 


A régi, népies bútorok természetes anyagukkal egyszerűséget árasztanak, meleg, otthonos hangulatot teremthetünk használatukkal. Ha a rendelkezésünkre álló tér nem engedi meg ezeknek a bútoroknak az elhelyezését, akkor egyedi méretben el is készíttethetők egy ügyes kezű asztalossal.

Választhatunk határozottan elkülönülő stílust is, de bátran élhetünk az eklektika lehetőségével, mindezt persze összehangoltan a többi helyiség berendezésével, szín- és formavilágával. 


Ügyeljünk a megfelelő világítás kialakítására összehangoltan a természetes fény mennyiségével. Mindenképpen alkalmazzunk direkt megvilágítást az ebédlő asztala fölött. Természetesen az étkezések meghittebbé tételéhez az asztalon is helyezhetünk el fényeket, gondolok itt egy-egy vacsoránál gyertyás díszítésre.





Az étkezés, a családi összejövetelek, beszélgetések meghittségét fokozhatjuk olyan apróbb, de jelentőségüket tekintve lényegi elemekkel, mint a színek összehangolása a terítékeknél, dekorációs elemek, különleges szalvéták, virágdekorok elhelyezése az asztalon. 




Képek forrása: http://www.allaboutyou.com/
                        http://country-days.co.uk/                 
                        http://www.pinterest.com/
                                
http://www.designshuffle.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése